Dichtvormen

De vormen waarin ik dicht staan los van conventies. Dat staat aan de basis van mijn dichtkunst. Tegelijkertijd leerde ik dat het dichten in een vorm wel erg prettig voor mij is. Het geeft mij richting en sturing waardoor het gedicht aan kracht wint. Geleidelijk ontwikkelde zich een geheel eigen dichtvorm dat ik het 4x4'tje noem. Deze vorm is heel kenmerkend geworden voor mijn gedichten.

4x4'tje

De dichtvorm die ik hier ontwikkeld heb is het 4x4'tje. In de meest volmaakte vorm bestaan deze gedichten uit 4 strofen van 4 regels. Elke regel telt 4 lettergrepen. Er zijn eindeloos veel varianten op deze vorm te maken, maar in hoofdzaak streef ik naar de volmaakte vorm.

Haiku

Vanaf maart 2014 schrijf ik regelmatig een haiku bij de foto van de wolkenhemel. Zo wissel ik het schrijven van de 4x4'tjes af met een haiku. Een haiku is een drieregelig gedicht dat een kort gevoel beschrijft. Vaak gebruikt het situaties en omstandigheden uit de natuur aan. De wolkenhemel leent zich hier perfect voor. Net als het specifieke gevoel van de dag.

1 opmerking:

 1. Af en toe schrijf ik een Haiku. De Wolkenhemel net ontdekt leuk/mooi.
  Vooral omdat mijn achternaam Wolkenfelt - Deurloo is.
  Boven in de lucht
  Spelen wolken tikkertje
  De zon doet niet mee.

  BeantwoordenVerwijderen